Appendixilla on takanaan pitkä ja mahtava ura Suomen punk-musiikin uranuurtajana aina 80-luvun alkuajoista tähän päivään asti. Yhtye on tehnyt ja julkaissut uransa aikana kappaleita useammilla singleillä, pitkäsoitoilla ja onpa niistä koottu useampia hienoja kokoelmalevyjäkin. Levyjä on julkaistu ja myyty niin Suomessa kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissakin. Se on myös vuosien saatossa esiintynyt sekä Suomessa että ulkomailla lukuisilla keikoilla, festivaaleilla ja kiertueillakin. Esiintymisiä bändi on tehnyt sekä itsenäisesti, että toisten bändien ja artistien kanssa. Ura on ollut tähän asti hieno, eikä Appendixin tulevaisuuskaan näytä hassummalta. Yhtyeen keikkailu jatkuu edelleen vahvasti ja vanhat sekä nyt myös uudet ja nuoremmat fanit ylistävät bändin materiaalia.

Keikkaa riittää

Appendix on keikkaillut laajalti ympäri Suomen keikkapaikkoja ja klubeja sen pitkän uran aikana. Kuitenkin bändin uran ehdottomina huippukohtina varmasti ovat olleet Eurooppaan sekä myöhemmin myös Yhdysvaltoihin ja Meksikoon suuntautuneet keikat ja kiertueet. Bändin saavuttama suuri suosio ulkomaisilla lavoilla on varmasti yllättänyt myös monet suomalaiset sekä koko Suomen musiikkiteollisuuden. Yhtyeen esiintymisestä Yhdysvalloissa jopa tehtiin juttu Suomen TV-uutisiin. Kyseessä oli yhtyeen heittämä keikka Los Globos -klubilla Sunset Bulevardilla Hollywoodissa. Appendix esiintyi tuolloin loppuunmyydyllä keikalla faneille, jotka osasivat laulaa suomenkielisten biisien kertosäkeitä bändin mukana. Bändin ammattimaisuutta sekä myös sen jäsenten omistautumista musiikille sekä faneilleen niin keikoilla kuin keikkojen ulkopuolellakin on laajalti kehuttu.

Uskon, että tämä Appendixin jo tutuksi tullut maailmanlaajuinen keikkailu jatkuu vahvasti edelleen tulevaisuudessa, kunhan bändin jätkät vain jaksavat kiertää ja miksipä eivät jaksaisi, kun vastaanotto on ollut näin kovin positiivista. Uskon, että myös yhteistyökuviot toisten bändien ja esiintyjien kanssa saattavat lisääntyä. Toivon myös, että kotimaiset keikkapaikat saisivat Appendixia houkuteltua entistä enemmän esiintymään myös suomalaiselle yleisölle. Uudet yhteistyökuviot ja Suomen keikkailu voisi tuoda yhtyettä enemmän uuden yleisön tietoisuuteen ja lisätä myös punkin suosiota musiikin tyylisuuntana etenkin nuoremman sukupolven keskuudessa. Esimerkiksi nyt nuorison keskuudessa niin kovin suosituksi nousseen rap-musiikin ja hip hop-kulttuurin sekä punkin yhdistäminen voisi olla kokeilemisen arvoinen juttu.

Biisit kestävät aikaa

Vaikkakin Appendix edelleen jatkaa väsymättä keikkailua ja faneilleen esiintymistä, uutta materiaalia ei kuitenkaan olla saatu kuulla. Yhtyeen keulahahmo ja laulaja Mikki Borgersen onkin sanonut haastattelussa, että bändi ei ole tehnyt uutta musiikkia vuosiin, sillä uusi materiaali tuntuisi jotenkin teennäiseltä ja vanhan uhmakkaan materiaalin lomaan väkisin ujutetulta. Tästä huolimatta pitkän uran tehnyt bändi on onnistunut vuosien kuluessa uudistumaan ja ”keksimään itsensä uudelleen”. Esimerkiksi Pori Big Bandin kanssa tehty yhteistyö on hyvä osoitus tästä uudistumisesta ja eteenpäin menemisestä. Appendix on kasvanut ja kehittynyt yhtyeenä samalla säilyttäen kuitenkin sen rosoisuuden ja punkin ytimekkyyden jolla bändi 80-luvulla alun perin uransa aloitti.

Appendixin tekstit ovat myös kestäneet aikaa ja vaikkakaan vanhat lyriikat eivät ole enää niin kontroversiaaleja ja närkästystä herättäviä kuin aikoinaan, ovat ne kuitenkin edelleen ajankohtaisia. Esimerkiksi Ei Raha oo mun valuuttaa biisin sanat voisivat olla 2000 luvulla kirjoitetut. Edelleen tai uudestaan osa ihmisistä näkee yhteiskunnan epäkohdat ja ihmisten epätoivon ja kokee punk musiikin kuuntelun ja sen ideologian omaksumisen purkautumiskeinona ahdistukselleen aivan kuten nuoriso 80-luvullakin. Bändin biisien sanat kertovat ihmisen perustavanlaatuisesta tarpeesta olla tosia itselleen, eikä vain seurata sokeasti muita yrittäen tavoitella rahaa ja valtaa. Tämä tärkeä sanoma on niin yleismaailmallinen ja ajaton, että se kantaa yli maiden rajojen, halki manterieden ja läpi vuosikymmenten aina hamaan tulevaisuuteen saakka.

Uusia tuulia

Yhdysvalloissa ja Meksikossa vuonna 2018 Appendix – yhtyeen kanssa keikoilla oli mukana myös 80-luvulla Ulvilasta lähtöisin oleva punkbändi Destrucktions. Bändeillä on suunnitelmissa jatkaa yhteiskeikkojen järjestämistä myös tulevaisuudessa. Seuraavana suunnitelmissa siintää aivan uudet keikkapaikat ja aivan uusi yleisö. Yhdessä Appendixin Borgersen ja Destrucktionsin Mike Poison odottavatkin jo innolla uuden mantereen valloitusta samalla kun bändit suunnittelevat yhdessä Japanin markkinoiden valloitusta. Bändien onkin melko helppoa suunnitella tällaisia yhteisiä keikkamatkoja, koska niillä on yhteisiä jäseniä, jotka soittavat molemmissa kokoonpanoissa. Tulevaisuudessa Appendix suunnittelee keikkailevansa myös Yhdysvaltojen itärannikolla – nyt kun länsirannikko alkaakin olla jo melko hyvin koluttu.